Вишеград срещу ЕС – меденият месец свърши

Наскоро бе публикувано ново изследване, занимаващо се с отношенията на страните от Вишеградската четворка и ЕС. Политически стабилните и проспериращи чехи традиционно са най-евроскептични, докато Полша и Унгария, които напоследък са много популярна цел на критиката от страна на ЕС, остават твърди поддръжници на членството в ЕС. Коя е причината, която обуславя тази парадоксална ситуация?

Чехите отново най-евроскептични в ЕС

Според данните на последното проучване, извършено от Центъра за изследване на общественото мнение (CVVM), само 18% от респондентите чехи силно поддържат ЕС, докато и в Унгария, и в Словакия числото на поддръжниците е почти два пъти по-високо (30%). С 56% от населението, което одобряват членството на Полша в ЕС, поляците потвърждават репутацията си на една от страните от ЕС с най-висок дял проевропейски настроени хора.

Резултатите за твърдата опозиция срещу ЕС са в същия дух. 17% от чехите, които са силно против членството на страната им в ЕС изглежда голямо число, особено ако го сравним със 7% противници на ЕС в Словакия, 4% в Полша и 3% в Унгария. Тези резултати са дори по-изненадващи, ако вземем пред вид проблемната ситуация в Полша и в Унгария. Полската управляваща партия, „Право и справедливост“ (ПиС) и унгарският лидер с автократични тенденции Виктор Орбан се сблъскват със силна критика от страна на ЕС заради потискането на либералната демокрация и на правата на човека в техните страни.

Загубa на надежда

Няма, въпреки всичко, нищо ново в ниското ниво на подкрепа на ЕС. То не трябва да бъде разглеждано като някакъв вид пряка реакция на днешните проблеми. Напротив – чехите са много постоянни в неодобрението си към ЕС и то също така е тясно свързано с това, че отхвърлят еврото. Икономическата криза от 2009-10 г. необратимо разклати доверието на чехите в общата валута. Само 21% от тях биха приели да я употребяват.

По данни на чешкия социолог и един от авторите на цитираното по-горе изследване, Ян Червенка, това е знак за загубване на вярата. „За повечето чехи Западът не е символът на надеждата за по-добър живот“, казва той пред чешки медии.

Светлото бъдеще чака

Надеждата за по-благоприятно бъдеще играе днес по-скоро важна роля в отношението на всяка от страните от Вишеградската четворка към ЕС. Тя може да бъде възприета като важна причина за това, че подходът на чехите към нея е – в сравнение с другите – толкова различен.

ЕС за поляците и унгарците символизира силната връзка със Запада, който те свързват с надеждата за по-светло бъдеще. Социоикономическата ситуация в тези страни е по-лоша, отколкото в Чехия и поради това те вярват, че ЕС може да им помогне да подобрят стандарта си на живот.

Към момента на присъединяването към ЕС Чехия имаше по-висок стандарт на живота отколкото в другите три страни от четворката и затова социалните и икономическите промени при нея не бяха така значими, както при другите. Чехите загубиха илюзиите си относно членството в ЕС. „Настроението сега е „ОК, станахме член на ЕС и какво от това?“ Средните доходи на чехите все още са само една трета от тези на германците и нашата позиция не е променена – ние все още възприемаме себе си като монтажен цех за германското производство“, твърди Червенка. Това, комбинирано с устойчивите след мюнхенски чувства сред чехите, създава усещането, че гражданите на Чешката република не са разглеждани от другите членки на съюза като равнопоставен партньор в институциите на ЕС.

Сложното минало

Макар че са минали десетилетия след приемането на Мюнхенското съглашение от 1938 г., чехите все още се стремят да са много внимателни в отношенията си с германците. Освен това, макар че от една страна чехите много държат на германците, то от друга те се страхуват от възможността да стане така, че да бъдат още веднъж подчинени от Германия. Дори изследването, чиито данни представяме, потвърждава, че независимостта е много важна ценност за чехите, които – в сравнение с останалите три страни от четворката – най-малко са склонни да се откажат от части от своя национален суверенитет с цел ЕС да стане по-ефикасен.

Това е нещото, което обединява чехите и словаците. Двете нации, обременени с товара на миналото, защитават в по-голяма степен суверенитета си отколкото поляците и унгарците. Макар че причините за това положение са твърде сложни, то „комплексът на малката нация“, свързан с недоверието във възможностите на техните политически елити и с липсата на вяра, че Чешката република наистина може да предизвика промени в структурите на ЕС, е несъмнено между тях.

Адела Клекова и Фондация „Фридрих Науман“

Оригиналът на статията, чийто превод публикуваме, е поместен в изданието на Фондация „Фридрих Науман“ 4Liberty.eu на 25 август.

Превод: Емил Коен

 

Снимка – достъпна под лиценз CC BY-SA 2.0 на Flickr

Споделяне