Юнкер: един председател на ЕС, България в Шенген и евро за всички

Днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе речта си за състоянието на ЕС.

Представяме ви накратко нашия подбор на основните ѝ акценти:

Въвеждане на еврото от всички държави-членки на ЕС

В момента 9 от 28-те страни-членки на ЕС не са част от Еврозоната, като повечето от тях спадат към по-бедната част от европейското семейство (например Полша, Унгария, Хърватска, Румъния и България). И ако у нас има политическо мнозинство за стартиране на процедурата по присъединяване към Еврозоната, далеч не така ясно стоят нещата в Полша и Унгария.

Турция няма да стане член в обозримо бъдеще

Юнкер обърна внимание на разширяването на ЕС, но изключи „членството на Турция в обозримото бъдеще“. И това е така, защото югоизточната ни съседка според него „с огромни стъпки се отдалечава от върховенството на закона“. В една демократична държава, каза Юнкер, журналистите трябва да бъдат на работните си места в медиите, а не по затворите.

България в Шенген

Подобна на предложението му за цялостно въвеждане на еврото е и изложената от Юнкер идея за премахване на граничните пречки между държавите-членки чрез разширяване на Шенгенското пространство. В тази връзка председателят на Еврокомисията изрично спомена България и Румъния.

Един председател на Евросъюза

Жан-Клод Юнкер също така предложи длъжността на председател на Комисията да се слее с поста на председателя на Европейския съвет, така че в Евросъюза да има само една председателска длъжност. Това би направило ЕС по-ефективен и по-лесен за разбиране на гражданите, каза той.

Това е важното от речта на Юнкер през нашия поглед, кои бяха основните акценти за вас?

 

Снимка – скрийншот от тук

Споделяне