Забележиш ли, че яздиш умрял кон, слез от него!

Встъпителна реч на Михаел Тойрер, председател на Свободните демократи в Баден-Вюртемберг на ежегодния партиен форум на Богоявление

Превод със съкращения: Момчил Якимов

Уважаеми дами и господа, каква година само!

Поглеждаме назад към една успешна 2017. Миналата година по това време от същото място започнахме нашата предизборна кампания за Бундестаг и аз си поставих за цел, в Баден-Вюртемберг да постигнем един извънреден резултат, с който да дадем нашия принос за влизането на Свободните демократи в Бундестага.

Днес мога да докладвам, че това обещание беше изпълнено – с 12,7% тук имаме втория най-добър резултат за партията. Този успех може само да ни радва! И така, добре дошли в Баден-Вюртемберг, мотора на Германия и люлката на либералите! Тук, в голямата сграда на Държавната опера, бих искал да Ви поздравя за форума на Свободните демократи в деня на Богоявление. Всеки, който познава историята на немския либерализъм знае, че ние, либералите се събираме на това място от 1866 г. и че основателите на Демократичната народна партия на Вюртемберг, които се завърнаха от затвор и изгнание през 1864 г., бяха същите онези демократи от 1848 г.

Точно 170 години след началото на демократичната революция в Германия репортажите от Иран не могат да ни оставят безразлични. В нашите мисли са гражданите, които очакват основни граждански и човешки права и ние призоваваме иранското правителство – уважавайте и съблюдавайте тези права!

Прегледът назад в историята показва, че

демокрацията, правото и свободата

трябваше да бъдат отвоювани и тук, в Германия.

Този форум на Богоявление е бил прекъсван само три пъти – двете Световни войни и ужасната нацистка диктатура, която за жалост трябваше да изживеем точно ние. Това ни подсеща още веднъж, че тук в Германия не трябва да оставяме място за никакъв антисемитизъм. Когато тук, в Берлин някой гори израелски държавни знамена, чуват се антисемитски изявления, собственик на ресторант е нападнат, а арабска авиолиния сваля от самолета си израелски гражданин и после съдът я изкарва права, то това е един правен и политически скандал, който не можем да подминем без коментар!

Настана моментът да вземем окончателна позиция срещу явления като расизъм, антисемитизъм и фундаментализъм! Расистките изявления на депутат от Алтернатива за Германия срещу сина на Борис Бекер не са дреболия и ние знаем какво се цели с него, а именно – битовият расизъм да стане културна норма и по високите етажи! Тук цялото либерално общество трябва да стане и да каже „Няма да го позволим!“.

Не знам вие как се чувствате в такива моменти, но само един поглед през нашата граница, тук – в Европа, ни връща към страховити картини от учебниците по история. Когато националистите в новото австрийско правителство предлагат да въведат вечерен час за бежанците и да ги настаняват (умишлено избягвам думата „концентрират“) в казарми, то това са тенденции, които трябва да ни изпълват със загриженост и тук бих добавил: докато все още не е късно!

2018 започва така, както завърши 2017 г. – буреносно!

И когато има буря, човек трябва да се уповава на един верен компас. Именно ние, Свободните демократи, имаме точния компас на свободата и пазарно-икономическото обновление. Точно това е нещото, от което тази страна се нуждае в бурни времена. Ние имаме и още нещо – един капитан, който водеше кораба в открито море и тук искам да поздравя председателя на СвДП и фракцията на СвДП в Бундестага – моя приятел Крстиян Линднер, към когото храня огромно уважение. Скъпи Кристиян, аплодисментите подсказват, колко благодарни са ти либералите! Нашата партия никога не е била толкова единна, колкото днес! Да посрещнем още ген. секретар г-жа Никола Беер, зам.-председателите Волфганг Кубики, Мари-Агнешка Цимерман, Катя Зудинг, Фолкер Висинг и Франк Зитерн, нашата група в Европейския парламент начело с граф Александер Ламбсдорф. Апропо, след като дълго трябваше да слушаме и четем, че СвДП е соло-спектакъл, питам се, защо аплодисментите траят толкова дълго? Тази година предстоят избори в Бавария и Хесен и Свободните демократи трябва да наваксат – дайте кураж на нашите кандидати! Поздравете нашия президиум, почетни председатели, на д-р Ханс-Улрих Рюге, с когото извоювахме извънредния резултат в Баден-Вюртемберг. Понеже ни се носи прозвището, че СвДП се страхува да управлява, нека поздравим нашия бивш вицеканцлер Клаус Кинкел и всички наши бивши министри. В провинциите поехме отговорност да управляваме: в условията на „светофарна коалиция“ в Райнланд-Пфалц, „Ямайка“ за Шлезвиг-Холщайн и „черно-жълто“ за Северен Рейн-Вестфалия, поздравете нашите зам.-министър-председатели! За финал, да поздравим и председателя на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ – Волфганг Герхард.

Чухме още, че след отказа да управляваме подкрепата за нас от предприемачите е намаляла. Това е една фалшива новина, защото не стигна място за всички личности от бизнеса, които приеха поканата, нека да изброим само някои от тях.

Младите либерали ни поздравяват с европейското знаме! Ако я нямаше европейската интеграция, ние щяхме да я измислим сами! Поздрави до либералните студенти, либерали-жени, и либерали-пенсионери. Либералите в тази провинция пазят спомена за първия мин.-председател д-р Райнолд Майер и първия президент на ФРГ Теодор Хойс. За нас е извънредна чест да поздравим техните внуци, които днес са сред нас!

Теодор Хойс някога наричаше Баден-Вюртемберг „модел на германските възможности“. Но провинцията днес се управлява под възможностите си. Баден-Вюртемберг е динамото на Германия, има най-здравата средна класа и най-квалифицираната работна сила в Германия. Това е единствената причина, икономиката да процъфтява при това неспособно „черно-зелено“ правителство. Черно-зеленото правителство в провинцията ни показа нагледно, че „Ямайка“ нямаше да бъде това, което някои коментатори ни обясняват. Коалиция „Ямайка“ не беше мястото, където да се случи про-пазарната реформа, обновяването на образованието и прехода към дигиталната ера.

Тук важи старата мъдрост, че

ако забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него!

Ние имахме чувството, че с нас не преговарят Джем Йоздемир и Клаудия Рот, които бяха само царе без царство, а че конците в сянка се дърпат от Юрген Тритин.

Приятели, ние можем да отговаряме за собствените си действия, но не и за действията на другите! Това са маневрите на Мама Меркел – минималната заплата, регулацията на работното време, все едно ХДС е превзета от социалдемократите и затова ХДС трябва да каже какво иска и да поеме отговорност за него.

С ХДС на Меркел е свършено,

там става въпрос само за задържане на властта.

Нейните външнополитически заслуги са безспорни, но да бъдеш кризисен канцлер не е достатъчно. 4 мандата, това не успя да постигне нито Аденауер, нито Хелмут Кол, затова в парламента ще предложим – 10 години ограничение за канцлерския мандат. Ще направим Бундестага туптящото сърце на демокрацията, защото когато то затихне, екстремистките партии се активизират. Ние, свободните демократи, сме алтернативата в центъра. Демокрацията живее от многообразието. Социалдемократическата партия залитна крайно вляво, за наше съжаление, защото имаме нужда от социалдемокрация. Но там сега тона го задават хора като д-р Лаутербах, които искат да ни вкарат в задъжителната държавна здравна осигуровка, като ни отнемат частната. Ние искаме свобода и отговорност, затова отхвърляме това предложение!

Първите резултати от голяма коалиция се виждат на хоризонта: в здравната осигуровка делът на работодателите е замразен, а това значи 5 милиарда повече осигурителен товар. С това ХДС не спази обещанието си да стабилизира осигурителното бреме под 40%.

И в другите области има политически грехопадения: 150 милиона от Банката за развитие са отписани като лоши кредити на фалиралия Еър Берлин. Аз самият дълго предупреждавах, че така ще се случи! ХДС на Меркел предаде наследството на Лудвиг Ерхард. Бюрокрация на почасовата заетост, субсидии за електромобили, хаос с изискванията към дизела. Това е социалдемократизацията на ХДС! Къде са внуците на Ерхард –основателя на социалното пазарно стопанство, внуците на първите предприемачи? Няма ги дори в надзорния съвет и президиума на ХДС! Сигурен съм, че ако се срещнем след 1 година, либералното движение ще е набрало още по-голяма скорост!

Хората, които знаят, че

благоденствието идва от икономиката,

а не от преразпределението.

Тази година ще бием барабаните, ще превърнем парламентарната ни група в глас на свободата, ще дадем кураж на нашите кандидати в Хесен и Бавария и ще покажем на обезсърчените ХДС и ХСС как се работи!

Ще се борим за обновяването на Германия, за свободата и за Европа! Благодаря Ви!

Снимка – скрийншот от речта на Михаел Тойрер, достъпна тук.

Споделяне