Като се призна за ортак с Пеевски и васал на Чайка, Цацаров окончателно се дискредитира

Преди няколко дни се разнесе вестта, че Пеевски си е наел американска лобистка компания, която да защитава него и Сотир Цацаров от атаките на друга фирма, ангажирана пък от бившия му авер Цветан Василев. Както знаем, той и адвокатите му обявиха, че ще направят всичко възможно депутатът от ДПС и главният прокурор Цацаров да попаднат под ударите на глобалния „закон Магнитски“. Според него, ако на американските власти бъдат предоставени достатъчно доказателства, че определени лица са отговорни за тежки нарушения срещу правата на човека и/или в гранд корупция, то на тях може да им бъде забранено да влизат в САЩ и авоарите им в американски банки ще бъдат замразени. Можем ли да си представим колко голям ще е резилът за страната ни, ако на Цацаров бъде забранено да влиза в САЩ?

Лобизъм с трагикомичен оттенък

Публиката и без това си мисли, че целият конфликт Пеевски – Цветан Василев, довел до фалита на КТБ, до хилядите страници обвинения срещу Василев и даването му под съд, и най-накрая – до бягството на бившия банкер в Сърбия, е само битка между двама негодници. Така е, но с едно много важно допълнение – на единия негодник помага държавата с цялата си мощ, а другият – по тази причина – е принуден да търси международна закрила. Другояче казано, държавата обича негодника Пеевски, играе с него в един отбор и мрази и преследва бившия му съдружник и приятел Василев.

Включването на нова лобистка фирма само ще укрепи убеждението, че в цялата история нищо друго няма освен битка между лошия и по-лошия. И че, както се полага в такива случаи, връх ще вземе този, чийто джоб е по-пълен.

Къде е тук справедливостта, къде е правдата, къде е „свещената борба“ на държавата срещу „българския Мадоф“, както медиите на „дебелото“ наричат беглеца Василев? Няма и помен от такова нещо.

Но има нещо друго

То е в това, че наемането на лобистка компания показва, че депутатът от ДПС съзнава, че макар да е обвиняван от подобен на него човек, никак, ама съвсем никак не е неуязвим. Защото ако твърденията на Василев и на защитниците му бяха само и единствено измислица, то не би имало нужда срещу тях да се противопоставя друга пропаганда: достатъчно е с факти да бъде оборено едно от тях и те всички ще рухнат. Да, ама не, както казваше един известен журналист. Защото до сега нито едно от обвиненията на Василев (а на всички е ясно, че той пази доказателства за твърденията си за по-сетнешен етап на развитието на тази сага) не е опровергано. Нито едно! Да ги обявиш за клевета е едно, да ги опровергаеш, е съвсем друго.

Особеното в тази история е и това, че ако информацията за лобистите, наети от Пеевски, е съвсем вярна, то в тази пропагандна борба за „сърцето на американските власти“ официално се включва и главният прокурор. Но с това той се дискредитира съвсем и окончателно: няма как и не може едно от най-висшите длъжностни лица в държавата (нали помните, че у нас над главния прокурор е само Бог?) да участва заедно с някакъв бизнесмен в такова начинание!

Цацаров се саморазобличава

Защото нали чрез устата и действията на главния прокурор на теория говори не друго, а самата „държавна правда“? А тя би следвало да е неуязвима… Е, щом и той участва в тази трагикомедия, значи никак не е уверен, че е „говорител на държавната правда“ или, което е по-вероятно, знае, че неговата „правда“ е в крещящо нарушение на човешките права и свободи и е наказуема (е, не тук и не точно сега) и по българските, и по американските, и по международните закони.

Всъщност по-добро саморазобличение едва ли можехме и да очакваме!

Под крилото на чайката

Оказа се, че може: срещата на Цацаров с руския му колега Юрий Чайка другояче не може да се окачестви, освен като позор. Нима нашият шеф прокурор не знае, че Чайка едва на косъм се спасява да не попадне в „списъка Магнитски“, т. е. че от ЕС и САЩ имат поне няколко наум относно неговата личност? Да се срещаш с него (това важи и за вицепрезидентката, и за премиера) означава, че плюеш на ценностите на свободния свят, че руската мечка ти е далеч по-любима от либералната демокрация, членството в ЕС и НАТО.

Така че с тази визита Цацаров освен ценностно, се срина и политически – дори под нивото на провала си да бъде ортак по съдба на Пеевски. Да, за мнозина наши висши държавници очевидно дъно на падението няма.

 

Снимка – скрийншот от интервю на главния прокурор пред БНТ1.

Споделяне